Problema del mes de desembre de 2022: 4t d'ESO

Els habitants de la República Democràtica Rectangular volen connectar les 10 ciutats principals, que estan disposades com en la figura. Volen fer-ho connectant algunes de les parelles de ciutats veïnes (marcades amb una aresta) amb una carretera i construïnt exactament 9 carreteres (el mínim possible). Quantes maneres tenen de fer-ho?

Aquí teniu un exemple de manera de connectar les ciutats:

La resposta és major que 100, es pot comptar a mà, però no ho recomano.

Pensa en quines possibilitats hi ha per les connexions de les dues ciutats de més a l'esquerra. Cal que les dues tinguin alguna connexió. De les tres connexions possibles, potser només construïm dues carreteres (hi ha tres maneres de fer això), o potser en construïm les tres carreteres. Si construïm només dues carreteres el que falta per fer és connectar les 8 ciutats restants, i si usem tres arestes?

Imaginem que tenim $2n$ ciutats numerades de $1$ a $2n$; de manera que les ciutats senars (de la $1$ a la $2n-1$) estan en una línea horitzontal i les ciutats parelles (de la $2$ a la $2n$) estan en una línea horitzontal just davall. I cada ciutat senar $2k-1$ està connectada a la ciutat $2k$ de davall, com en la imatge.

Aleshores es pot demostrar que $T_n = 4T_{n-1}-T_{n-2}$. Utilitza aquesta fòrmula per trobar el que ens demana el problema: $T_5$.

Entra o registra't per consultar les solucions dels Problemes del mes de 4t d'ESO i 2n de batxillerat.

Classificació 4t d'ESO
Estudiants que cursen 4t d'ESO o un curs inferior.

# Usuari Data

Classificació oberta
Usuaris que ja han superat 4t d'ESO.

# Usuari Data
Professor/a  arakelov 04/12/2022
Professor/a  JABorrás 01/12/2022
Curs indeterminat  mellamanhy 21/12/2022