Problema del mes de desembre de 2022: 6è de Primària
Les cartes del joc Swish són molt originals. Tenen el fons transparent i contenen punts i anelles, de colors (que es veuen igual per les dues bandes de la carta), situats en una graella de $4 \times 3$ de manera que, quan les cartes s’apilen, els punts omplen les anelles per formar un disc complet.

Cada carta només té un punt i una anella en dues de les $12$ posicions de la graella. L’objectiu és trobar un conjunt de cartes d'entre les que hi ha a la taula que, quan s’apilen, resulten en tants discs plens com cartes formen la pila. A la figura podeu veure un exemple d’un conjunt “Swish” de tres discs plens i tres cartes.

Està permès girar i invertir les cartes de qualsevol manera abans d'apilar-les. Els colors estan determinats per la posició: els punts i les anelles de color blau estan sempre a les cantonades, els de color lila estan al mig, els de color verd estan a la banda més curta, i els de color taronja a la banda més llarga.

La pregunta d’aquest problema és: quantes cartes diferents hi ha? (A la caixa del joc n’hi ha 60, però aquesta no és la resposta correcta perquè hi ha cartes repetides.)

Hem de considerar diferents casos. Hi ha dos tipus de cartes: cartes en les quals el punt i l’anella tenen el mateix color i cartes en les quals el punt i l’anella tenen colors diferents.

No t'oblidis que cartes que semblen diferents poden ser realment la mateixa després de girar-les.

Les cartes monocromàtiques (d’un sol color) són poques. Per exemple, de color verd només n'hi ha una. De color blau - només tres: amb el punt i l'anella a cantonades oposades, amb el punt i l'anella a la mateixa banda llarga, i amb el punt i l'anella a la mateixa banda curta.

Els casos de diferents colors són més complicats però només hi ha 6 casos diferents per considerar. No t’oblidis de multiplicar per dos el número de cartes de cada opció per tenir en compte quina posició té un punt i quina té una anella.

Entra o registra't per consultar les solucions dels Problemes del mes de 4t d'ESO i 2n de batxillerat.

Classificació 6è de Primària
Estudiants que cursen 6è de Primària o un curs inferior.

# Usuari Data
2p  chriskratt 10/12/2022

Classificació oberta
Usuaris que ja han superat 6è de Primària.

# Usuari Data
Professor/a  arakelov 04/12/2022
2e  Hypergg2000 09/12/2022
Curs indeterminat  fakeone 09/12/2022