Problema del mes de gener de 2023: 6è de Primària
La Marge Simpson prepara el sopar de cap d’any per a la seva família. A més de la mare Marge, la família inclou el pare Homer, i els tres fills - Lisa, Bart i Maggie. Per postre hi ha gelat i pastís de poma suficient per a tothom. També hi ha dos dònuts idèntics que la Marge oferirà als nens en ordre d’edat, donant a cada nen com a molt un dònut. Els dònuts que no vulguin els nens se'ls menja, naturalment, l’Homer (fins i tot si sobren els dos). La Marge també sap que si algú menja gelat l’Homer sempre s’hi apunta (i si ningú més en menja pot ser que en vulgui igualment). El mateix val per al pastís de poma.

La Lisa està estudiant combinatòria al cole i troba interessant calcular totes les possibles combinacions que hi ha per assignar els postres. Per exemple, una possibilitat és que la Maggie menja gelat, el Bart menja pastís de poma i dònut, la Lisa no menja res per postre, la Marge menja gelat amb pastís de poma, i l’Homer menja gelat, pastís de poma i l’últim dònut.

La Lisa diu que li ha sortit un nombre interessant. Quantes combinacions ha trobat la Lisa si les ha comptat correctament?

Podem comptar per separat les possibles maneres de repartir els dònuts, el gelat i el pastís de poma i multiplicar els tres nombres per trobar el nombre total de maneres de repartir els tres tipus de postres.
Només hi ha dos dònuts i, per tant, gaire bé totes les combinacions de menjar o no menjar dònut entre els tres nens són vàlides menys la combinació on tots tres mengen dònut.

Quant al gelat, també totes les combinacions són vàlides si ignorem l’Homer i la decisió de l’Homer és sempre menjar gelat, tret de la situació que ningú més menja gelat.

Entra o registra't per consultar les solucions dels Problemes del mes de 4t d'ESO i 2n de batxillerat.

Classificació 6è de Primària
Estudiants que cursen 6è de Primària o un curs inferior.

# Usuari Data

Classificació oberta
Usuaris que ja han superat 6è de Primària.

# Usuari Data
1e  martinos 17/01/2023
Professor/a  arakelov 20/01/2023